Održano završno takmičenje u simulaciji suđenja iz oblasti zločina iz mržnje

This post is also available in: enEnglish (енглески)

Završno takmičenje u simlaciji suđenja u sklopu projekta „Simulacija suđenja iz oblasti zločina iz mržnje za mlade pravnike jugozapadne Srbije“ realizovano je 13. Marta 2020. godine u Novom Pazaru u prostorijama Trening centra Misije OEBS-a u Srbiji.

Takmičenje je održano kao jedna od završnih aktivnosti projekta „Simulacija suđenja iz oblasti zločina iz mržnje za mlade pravnike jugozapadne Srbije“ koji OCD Monitor realizuje od oktobra meseca 2019. godine, a uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

U sklopu takmičenja u simulaciji suđenja iz oblasti zločina iz mržnje 5 timova (sa ukupno 40 polaznika), sastavljenih od mladih pravnika i studenata prava iz Novog Pazara koji su prethodnih 6 meseci pripremani od strane lokalnih mentora iz redova sudija, tužilaca, advokata i profesora krivičnog prava, izveli su 5 simulacija krivičnog postupka slučajeva zločina iz mržnje. Svaka od simulacija zasnovana je na različitom motivu mržnje. Cilj ovog događaja, kao i celokupnog projekta, je da mladi pravnici u našem gradu nauče kako da se snađu u ulozi procesnih subjekata u slučajevima zločina iz mržnje radeći na simulovanim slučajevima. Ujedno snimanjem celokupnih simulacionih sudnica i njihovim objavljivanjem na youtube kanalu naše organizacije želimo da damo primer i drugima kako treba postupati u postupcima za krivična dela koja su učinjena iz motiva mržnje u smislu člana 54a Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Napominjemo da je institut zločina iz mržnje uveden u krivično zakonodavstvo Republike Srbije 2012. godine propisivanjem člana 54. Krivičnog zakonika, u kome stoji da ako je krivično delo učinjeno iz mržnje zbog pripadnosti rasi i veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orjentacije ili rodnog identiteta drugog lica, tu okolnost sud će ceniti kao otežavajuću okolnost, osim ako ona nije propisana kao obeležje krivičnog dela.

Iako ovaj institut postoji već 8 godina u našem pravnom sistemu, broj presuda u kojima je on primenjen od strane sudova je i dalje veoma mali, iako je broj izvršenih krivičnih dela motivisanih mržnjom prema izveštajima brojnih nevladinih organizacija znatno veći. Problem primene ovog instituta leži u činjenici da se radi o relativno novom institutu našeg domaćeg zakonodavstva, kao i u činjenici da postoje brojne nedoumice u smislu, kada, pod kojim uslovima i na koji način treba primeniti član 54a. Krivičnog zakonika.

Zbog svega toga, a cilju podizanja kapaciteta pravosuđa u smislu primene instituta zločina iz mržnje, OCD Montior je kreirao jedan ovakav projekat koji je po svojoj metodologiji i tematici jedinstven na prostoru Srbije, a i šire, a Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji je omogućila njegovo realizovanje finansijskom podrškom.

Na završnom takmičenju u simulaciji suđenja na kome je izvedeno pet simulacija glavnog pretresa zbog postojanja zločina iz mržnje izvršenog zbog motiva mržnje zbog sledećih karakteristika: rasna pripadnost, nacionalna pripadnost, seksualna orjentacija, rodna pripadnost i verska pripadnost.

Najboljim polaznicima programa, a po odabiru komisije koju su činili njihovi mentori dodeljena su sledeća priznanja:

  1. MSc Aldinu Mavriću, masteru prava – najbolji polaznik programa;
  2. Naidi Bošnjak, pripravniku u Osnovnom sudu u Novom Pazaru – najbolje napisan optužni akt;
  3. Elmi Rušović, pripravniku u Višem sudu u Novom Pazaru – najbolje zastupanje optužnice na glavnom pretresu;
  4. Veselinu Veselinoviću, student prava – najbolje napisan odgovor na optužnicu/odabrana strategija odbrane;
  5. Demiru Crnovršaninu, advokatskom pripravniku – najbolje zastupanje odbrane na glavnom pretresu;
  6. Ševal Kadriji, pripravniku u Osnovnom sudu u Novom Pazaru – najbolje napisana presuda
  7. Aiši Kadrić, pripravniku u Višem sudu u Novom Pazaru – najbolje vođenje postupka na glavnom pretresu;
  8. Suadu Kadriću, studentu prava – najbolje odigrana uloga svedoka;
  9. Anesu Musiću, studentu prava – najbolje odigrana uloga oštećenog;
  10. Demiru Vesniću, studentu prava – najbolje odigrana uloga osumnjičenog.

U ime OCD Monitor zahvaljujemo se svim mladim pravnicima koji su se odazvali našem pozivu i svojim učešćem doprineli uspešnoj realizaciji ovog projekta.

Takođe, se zahvaljujemo Dr Jasmini Kiurski i Tamari Mirović iz Republičkog javnog tužilaštva, kao i Jeleni Jokanović iz Misije OEBS-a u Srbiji na nesebičnoj pomoći u realizaciji trodnevne obuke za polaznike ovog programa. Zatim, želimo da se zhavalimo mentorima koji su u prethodnih 6 meseci putem mentorskih sesija radili sa polaznicima programa: Prof. dr Emiru Ćoroviću, vanrednom profesoru Departmana za pravne nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru; Doc. dr Aladinu Šemoviću, advokatu iz Novog Pazara; Adnanu Baćićaninu, zameniku Višeg javnog tužioca u Novom Pazaru; Azri Fetahović, zameniku tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Pazaru; prof. dr Aleksandru R. Ivanoviću, vanrednom profesoru Departmana za pravne nauke Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru; prof. dr Aleksandru B. Ivanoviću, načelniku Forenzičkog centra Uprave policije Crne Gore; MSc. Samri Dečković, asistentu na Departmanu za pravne nauke Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru; Doc. dr Marku Novakoviću, naučnom saradniku Institituta za međunarodnu politiku i privredu i Doc. dr Dragani Ranđelović, rukovodiocu službe za opšte i administrativne poslove Elektronskog fakulteta u Nišu.

Zahvaljujemo se i gospođi Mikaeli Turman, šefici kancelarije u Novom Pazaru, Misije OEBS-a u Srbiji i njenom timu na pomoći u realizaciji mentorskih sesija i završnog takmičenja u simulaciji suđenja.

Na posletku, u ime OCD Monitor, koristimo priliku da se još jednom javno zahvaljujemo Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji što je svojim finansijskim sredstvima pomogla realizaciju ovog projekta.

@USEmbassySerbia #U.S.Embassy Belgrade #USEmbassySerbia #USEmbassySerbia