Realizovana „Prolećna pravna škola 2021“

This post is also available in: enEnglish (енглески)

U periodu od 01. do 24. Aprila 2021. godine realizovana je „Prolećna škola prava 2021“ za studente prava u Novom Pazaru, koju u sklopu projekta “Pravnog učenja za jugozapadnu Srbiju” Misija OEBS u Srbiji realizuje u saradnji sa lokalnim partnerima, a uz finansijsku podrsku Misije SAD pri OEBS-u.

Cilj ovog projekta je izgradnja profesionalnih kapaciteta mladih pravnika u Novom Pazaru, kroz bolje upoznavanje sa pravilima i procedurama institucija vladavine prava, pružajući im priliku da učenje udžbenika primene u praksi na osnovu realni slučajevi sa kojima se susreću novopazarski sudovi, istovremeno podstičući umrežavanje među učesnicima različitog porekla, advokatima, tužiocima i sudijama, kao i centralnim institucijama u Beogradu.

OCD Monitor iz Novog Pazara kao implementacioni partner na projektu bio je zadužen za angažovanje predavača i sprovođenje administrativnih aspekata potrebnih za njihovo učešće i koordinaciju rasporeda obuke za Prolećnu školu prava 2021. Na Prolećnoj pravnoj školi prava 2021 angažovano je 11 mentora, uključujući profesore prava pravnih fakulteta u Novom Pazaru, i praktičare (sudije, tužioce i advokate) iz ovog grada. Oni kroz mentorske sesije 24 polaznika Prolećne škole prava 2021 obučeno je za realizaciju simulacionih sudnica iz oblasti krivičnog i građanskog prava. Četiri tima polaznika realizovali su na završnom takmičenju od 19. Do 24. aprila 2021. godine realizovali po jednu simulacionu sudnicu iz oblasti krivičnog i jednu simulacionu sudnicu iz oblasti građanskog prava. Priznanja za najbolje napisane podneske, najbolja usmena izlaganja, najbolje vođenje suđenja i najbolje napisane presude u simulacijama suđenja dodeljena su polaznicima prema oceni njihovih mentora. Najbolje ocenjeni učesnici nagrađeni su od strane Misije OEBS-a u Srbiji kompletom priručnika za pripremu pravosudnog ispita izdavača “Projuris”.

@OSCE_Serbia #OSCE_Serbia #monitor @monitornp #mootcourt #simulacijasudjenja